fbpx

Olet­ko miet­ti­nyt miten oppia tans­si­maan koreo­gra­fia? Unel­moit­ko osaa­va­si haas­ta­van tans­si­ko­reo­gra­fian ulkoa, mut­ta aja­tus­kin tun­tuu lii­an vai­keal­ta toteut­taa? Haluai­sit­ko oppia nopeas­ti koreo­gra­fian, jota omal­la tans­si­lii­kun­ta tun­nil­la­si tans­si­taan täl­lä hetkellä?

Täs­sä blo­gi­pos­tauk­ses­sa annan sinul­le 8 vink­kiä miten oppia tans­si­maan koreo­gra­fia. Poi­mi nämä vin­kit itsel­le­si tal­teen ja nau­ti tans­sin huu­mas­ta täysillä!

Kenel­le tahan­sa uuden koreo­gra­fian opet­te­lu tuot­taa alus­sa enem­män työ­tä. Jopa tans­sia­lan ammat­ti­lai­sil­le. Tär­kein­tä onkin olla itsel­leen armol­li­nen ja suh­tau­tua asi­aan myös huu­mo­rin ja posi­tii­vi­suu­den kaut­ta. Lii­an vaka­vas­ti ei kan­na­ta ottaa, jot­ta tans­si­mi­ses­sa pysyy muka­na ilo ja mielekkyys.

1. Valit­se itsel­le­si paras tapa oppia

Meil­lä jokai­sel­la on oma luon­nol­li­nen tapam­me oppia. Sinä voit oppia par­hai­ten kat­se­le­mal­la, kun joku toi­nen taas oppii par­hai­ten kuun­te­le­mal­la tai kirjoittamalla.

Tär­kein­tä on löy­tää se itsel­le paras tapa oppia. Tans­si­ko­reo­gra­fian opet­te­lus­sa voit hyö­dyn­tää monia eri­lai­sia mene­tel­miä ja alus­sa kan­nat­taa­kin kokeil­la mikä tai mit­kä niis­tä ovat sinul­le sopivimmat.

Sinä voit teh­dä esi­mer­kik­si muis­tiin­pa­no­ja eli kuval­li­sia ja sanal­li­sia ohjei­ta koreo­gra­fian eri osis­ta. Joku oppii parem­min kat­so­mal­la muil­ta ihmi­sil­tä mal­lia. Tähän hyviä vink­ke­jä ovat ystä­vän tai ammat­ti­lai­sen esi­mer­kit sekä videoi­den katsominen.

2. Pil­ko koreo­gra­fia osiin

Ihmi­sen on hel­pom­pi oppia pie­nis­sä osis­sa. Jos yri­tät oppia ker­ral­la koko tans­si­ko­reo­gra­fi­aa, voit olla var­ma, että oppi­mi­nen on todel­la hidas­ta, jopa mahdotonta.

Pil­ko suo­siol­la koreo­gra­fia pie­niin osiin ja opet­te­le osa­nen ker­ral­laan. Kun opit ensim­mäi­sen osan, opet­te­le toi­nen ja sen jäl­keen opet­te­le liit­tä­mään osat yhteen. Näin opit kuin pala­pe­lin osia kokoa­mal­la pit­kän ja vaa­ti­van­kin koreo­gra­fian ulkoa.

3. Ker­taa oppimasi

Ker­taus on opin­to­jen äiti. Jos et tans­si koreo­gra­fi­aa, kuin ker­ran vii­kos­sa tans­si­lii­kun­ta­tun­nil­la, voit olla var­ma, että koreo­gra­fian opet­te­lus­sa kuluu aikaa. 

Ota siis aktii­vi­ses­ti tavak­si ker­ra­ta tans­si­ko­reo­gra­fia alle vuo­ro­kau­den sisäl­lä sii­tä, mil­loin olet sen ensim­mäi­sen ker­ran näh­nyt. On nimit­täin tut­kit­tu, että jopa yli puo­let opi­tus­ta koreo­gra­fias­ta unoh­tuu, jos sitä ei ker­taa vuo­ro­kau­den sisäl­lä oppimastaan.

4. Hyväk­sy se fak­ta, että alus­sa var­mas­ti unoh­dat liikkeitä

On tär­keä­tä muis­taa, että kaik­kea ei voi oppia ker­ral­la ja on täy­sin luon­nol­lis­ta unoh­taa asioi­ta. Täs­sä­kin koh­taa armol­li­suus astuu kuvioi­hin. Kuten yllä jo mai­nit­sin, opit­tu­jen asioi­den unoh­tu­mi­nen ilman ker­taa­mis­ta on todel­la suu­ri. Unoh­ta­mi­sen hidas­ta­mi­sek­si on onnek­si eri­lai­sia vink­ke­jä ja nik­se­jä, joi­ta voit poi­mia täs­tä pos­tauk­ses­ta itsellesi.

5. Vir­heet opettavat

Hyväk­sy myös se fak­ta, että alus­sa tulee teh­tyä vir­hei­tä. Kuten tut­tu sanon­ta kuu­luu, vir­heis­tä oppii. Kukaan ei ole täy­del­li­nen ja aina voi paran­taa omaa osaa­mis­taan. Vir­hei­den teke­mi­seen kan­nat­taa asen­noi­tua oppimiskokemuksena.

6. Tee muistiinpanoja

Kuten alus­sa ker­roin, meil­lä jokai­sel­la on oma tapam­me oppia. Muis­tiin­pa­no­ja teke­mäl­lä tans­si­ko­reo­gra­fia on myö­hem­min help­po palaut­taa mie­leen pala palalta. 

Jos et pys­ty teke­mään muis­tiin­pa­no­ja samal­la, kun ensim­mäi­sen ker­ran opet­te­let tans­si­ko­reo­gra­fi­aa, niin pyri teke­mään muis­tiin­pa­not mah­dol­li­sim­man pian, mie­lui­ten heti, kun se on mahdollista. 

Kir­joi­ta muis­tiin­pa­not mah­dol­li­sim­man yksi­tyis­koh­tai­ses­ti, jot­ta myö­hem­min ei tule tul­kin­tae­ro­ja ohjei­ta lukies­sa. Muis­tiin­pa­not on help­po ottaa mukaan mihin tahan­sa ja ker­ra­ta nii­tä vaik­ka kau­pan his­sis­sä mie­li­ku­va­har­joit­tei­den avulla.

7. Videoi omaa tanssiasi

Useim­mi­ten tans­si­lii­kun­ta­tun­nil­la ei saa kuva­ta, mut­ta kuten ylem­pä­nä neu­voin, kan­nat­taa videoi­da oma tans­si vuo­ro­kau­den sisäl­lä sii­tä, kun sen on ensim­mäi­sen ker­ran opetellut.

Videon avul­la sinun on help­po pala­ta kat­so­maan, miten koreo­gra­fia meni ja ker­ra­ta videon tah­tiin oppi­maa­si. Sen avul­la opit myös kat­so­maan mikä koh­ta kai­paa kehi­tys­tä ja mikä koh­ta sujuu jo mal­lik­kaas­ti. Kun videoit koreo­gra­fian heti, sinun on help­po ker­ra­ta aske­lei­ta videon avulla.

8. Opim­me eri tahdissa

Ensim­mäis­tä ker­taa tans­si­lii­kun­ta­tun­nil­le men­nes­sä­si voi tun­tua sil­tä, että muut osaa­vat jo koreo­gra­fian, kun sinä vas­ta har­joit­te­le­vat. Tun­neil­la voi olla sekai­sin jo kau­an tans­si­lii­kun­taa har­ras­ta­nei­ta, sekä vas­ta-alka­jia. Tämä on hyvä ottaa huo­mioon, jot­ta ei tus­kas­tu omaan tekemiseensä.

Me ihmi­set myös opim­me eri tah­dis­sa. Kuten luke­maan oppi­mi­nen, myös tans­si­ko­reo­gra­fian oppi­mi­nen­kin tapah­tuu ihmi­sen omas­sa tah­dis­sa. Toi­set oppi­vat jon­kun asian nopeam­min, kuin toi­set. Meil­lä jokai­sel­la on joku osa-alue, jon­ka oppi­mi­nen sujuu sil­män­rä­päyk­ses­sä, kun taas joku toi­nen asia vaa­tii pit­kää, jopa vuo­sien ker­taus­ta ja har­joit­te­lua. Älä siis mis­sään tapauk­ses­sa ver­taa itseä­si mui­hin, vaan kes­ki­ty omaan teke­mi­seen ja nau­ti oppimismatkasta.

BONUS­VINK­KI

Aloi­ta hel­pois­ta koreo­gra­fiois­ta. XXL-Dance tun­tien koreo­gra­fiois­ta on help­po aloit­taa, sil­lä liik­kei­tä on suh­teel­li­sen vähän ja osaa­mis­ta tär­keäm­pää on haus­kan­pi­to. Näil­lä tun­neil­la voit myös unoh­taa suo­rit­ta­mi­sen ja täy­del­li­syy­den tavoit­te­lun, sil­lä kun meil­lä on lii­ke ja miel­lä on musiik­ki, meil­lä on tanssi!